+36 30 300 1457

Paradicsom

Paradicsom

Létrehozva: 2013.01.11.

Élelmezési célok mellett gyógyhatása is jelentős. A tomatin nevű alkaloidájából gombás betegségek, gyulladásos folyamatok elleni kenőcsöket készítenek. A benne található likopin egészségmegőrző hatású, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét (prosztata, gyomor, emlő]), védelmet nyújt degeneratív idegrendszeri megbetegedésekkel szemben, jelenléte a bőrben véd a káros UV-sugaraktól. Paradicsomtorta recept
Hozzávalók:
20 dkg mélyhűtött leveles tészta,
60 dkg paradicsom,
3 tojás,
csipetnyi só, fehér bors,
fél teáskanál frissen vágott bazsalikom,
5 evőkanál tejföl,
1 evőkanál olvasztott vaj,
5 evőkanál reszelt ementáli sajt.
Elkészítés:
A leveles tésztát hagyjuk felengedni, majd lisztezett deszkán nyújtsuk kör alakúra. Egy 26 cm-es tortaformát öblítsünk ki forró vízzel, és tegyük bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra. A paradicsomot forrázzuk le és hámozzuk le a héját, vágjuk apró kockákra és terítsük el a tésztán.
A tojásokat a sóval, borssal és a bazsalikommal verjük fel, majd keverjük hozzá a tejfölt és az olvasztott vajat. A masszát öntsük rá a paradicsomra, és a tetejére szórjuk rá a reszelt sajtot. A tésztát süssük a sütő középső részén 8 percig, majd mérsékeljük a sütő hőmérsékletét 150 °C-ra, és süssük még további 25 percig. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával. Forrón tálaljuk előételnek.