+36 30 300 1457

Gyökérzöldség

Gyökérzöldség

Létrehozva: 2013.11.18.

Általában csak mellékszerep jut az igen egészséges gyökérzöldségeknek, pedig olcsók, és sokkal többféle módon hasznosíthatók az étrendben, mint azt gondolnánk, emellett rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. Igen magas a kalcium-, kálium-, magnézium- és foszfortartalmuk. Nagy előnyük még, hogy minden évszakban fogyaszthatók. Leveseknek fontos alapanyaga, de készíthetünk belőle zöldség és gyümölcsitalokat is, akár magában akár más zöldségekkel és gyümölcsökkel vegyesen. Zöldségleves sajtgombóccal recept

Hozzávalók / 8 adag

Leves
• 8 dkg fehérrépa
• 15 dkg sárgarépa
• 15 dkg zöldbab
• 15 dkg zöldborsó
• 15 dkg karalábé
• 10 dkg cukkini
• 10 dkg gomba
• 1 kávéskanál só
• bors ízlés szerint
• 1 csokor petrezselyem
• 1.5 l alaplé
• 1 ek napraforgó olaj
Sajtgombóc
• 6 dkg ementáli sajt (reszelve)
• 1 csipet só
• bors ízlés szerint
• 1 kk tárkony
• 1 db tojás
• 12 dkg finomliszt

Elkészítés
Leves
1. A zöldségeket megpucoljuk, felvágjuk egyforma kis hasábokra.
2. Egy kanál olajon elkezdjük dinsztelni a zöldségeket puhulás sorrendjében. (Ha folyamatosan tisztítjuk, daraboljuk, pont sorra kerül a következő adag). Sorrend: fehérrépa, sárgarépa, zöldbab, karalábé, gomba, zöldborsó, cukkini.
3. Amikor benn van az összes zöldség, felengedjük 1,5 l alaplével, és max. 5 percig főzzük.
Sajtgombóc
1. A sajtot kis lyukú reszelőn lereszeljük, sóval, borssal, tárkonnyal és a tojással elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet.
2. Vizes kézzel nagyobb mogyorónyi golyókat gyúrunk belőle, és a levesbe dobjuk, 2 percig főzzük benne.
3. A gombócokkal együtt tesszük a levesbe a felaprított petrezselymet is.